HourOfCode u znaku Minecrafta

HourOfCode u znaku Minecrafta

14-18 yrs old

Art and Design

Computer Science

Technology

Putem Minecraft radionica učenicima se omogućuje izravni susret s programiranjem i pruža im se prilika za stjecanje novih iskustava.

avatar Submitted By: Sanja Pavlovic Sijanovic

March 2, 2018

Skills

 • Collaboration
 • Critical Thinking
 • Project Based Learning

External References

Skype gost I

Skype in the Classroom: pod nazivom „How to get started with Minecraft in Education“ (Katja Borregaard) i Beyond the Blocks: Minecraft Literacy

Skype gost II

Skype in the Classroom: pod nazivom "Beyond the Blocks: Minecraft Literacy with The Elementia Chronicles" (Sean Fay-Wolfe)

Learning Objectives

 • - naučiti brojne stvarne programerske koncepte poput petlji, grananja, funkcija i debugiranja - istražujući dvodimenzionalni svijet Minecrafta rješavati zadane problemske situacije - potezima u igri ispunjavati različite zadatke putem kojih se generiraju računalni kodovi - razvijati kritičko razmišljanje, kolaboraciju i komunikaciju
 • - razvijati vještine rješavanja problema - razvijati logičko i apstraktno razmišljanje i kreativnost - demistificirati programiranje
 • - učinkovito i odgovorno komunicirati i surađivati u digitalnome okruženju
 • - apstrakcijom kao temeljnim konceptom računalnoga razmišljanja poticati uporabu metakognitivnih vještina te omogućiti rad na složenim problemima razdvajajući ih u više jednostavnih problema.
 • - razvijati samopouzdanje, upornost i preciznost u ispravljanju pogrešaka, sposobnost komunikacije i zajedničkoga rada usmjerenoga prema postizanju određenoga cilja

Guiding Ideas

Kako programiranje učiniti zabavnim?

S obzirom da su današnje generacije od malih nogu okružene tehnologijom, potrebno je iskoristiti njihov interes i podignuti razinu logičkog i apstraktnog razmišljanja, a učenje programskih jezika upravo je idealna platforma za ostvarenje toga cilja. Programiranje ne mora biti teško za učenje, naročito ako se uči kroz igru i u početnim fazama putem intuitivnih vizualnih programskih jezika i sučelja.

Kako formulirati problem?

Formuliranje problema na način koji omogućuje uporabu računala i ostalih alata koji pomažu u rješavanju problema , logičko organiziranje i analiziranje podataka , reprezentiranje podataka kroz apstrakcije kao što su modeli i simulacije , identificiranje, analiziranje te primjena mogućih rješenja s ciljem postizanja učinkovite kombinacije postupaka i resursa , automatizaciju rješenja kroz algoritamsko razmišljanje , generalizacija i prijenos procesa rješavanja problema na širok raspon sličnih problema.

Student Activities

Rješavati tutorijale:

1. Minecraft: Hero’s Journey https://studio.code.org/s/hero/stage/1/puzzle/1

2. Minecraft Designer: https://studio.code.org/s/minecraft/stage/1/puzzle/1

3. Minecraft Adventurer: https://studio.code.org/s/mc/stage/1/puzzle/1

Performance Expectations

Učenici će naučiti brojne stvarne programerske koncepte poput petlji, grananja, funkcija i debugiranja istražujući dvodimenzionalni svijet Minecrafta, a svojim potezima u igri ispunjavati  različite zadatke čime su generirali računalne kodove i pritom se dobro zabavljali.

Nakon svakog završenog tutorijala učenici će objaviti svoje radove i postignuća, za koja će zasluženo dobiti i certifikate.

Sat kodiranja svakako je događanje kojim se diže razina svijesti i znanja o informatičkim tehnologijama. S obzirom na interes učenika u izazovima Minecrafta, zasigurno će se dio učenika u budućnosti baviti programiranjem i dati svoj doprinos u području primjene ICT-a i programiranja koji su zasigurno jedan od značajnih temelja današnjeg inovacijskog gospodarstva i funkcioniranja tržišta rada.

Skills

 • Collaboration
 • Critical Thinking
 • Project Based Learning

External References

Skype gost I

Skype in the Classroom: pod nazivom „How to get started with Minecraft in Education“ (Katja Borregaard) i Beyond the Blocks: Minecraft Literacy

Skype gost II

Skype in the Classroom: pod nazivom "Beyond the Blocks: Minecraft Literacy with The Elementia Chronicles" (Sean Fay-Wolfe)